МИРОСЛАВЉЕВО ЈЕВАНЂЕЉЕ

ЗЛАТНО ИЗДАЊЕ

У периоду од 2016-2018. године, направили смо 200 штампарских проба у сарадњи са развојним тимовима водећих светских произвођача штампарских машина и машина за дораду: Хајделберг, MGI, Скодикс итд. До недавно, штампарске машине нису биле у стању да апсолутно верно репродукују доцртавања која су стари илуминатори радили на злату, као и древну прљавштину која је прешла преко свега тога. Надали смо се да су нове технологије нашле решење за тај проблем. У априлу 2018. године, коначно смо направили пробој. Александар Поповић је, током наредних годину дана, дорадио припрему за штампу. Прилагодио је јединој штампарској машини која је прошла све тестове - тако што је засебно обрадио: боју пергамента сваке странице, мрка слова, црвена слова, сваки иницијал, злато, осликавања вршена на злату и оштећења настала протеком времена. Шпанска фабрика папира, Лекта, изашла нам је у сусрет и направила специјалан папир по нашим захтевима.

Коначно, крајем марта 2019. године, почела је штампа. До сада, то је увек био најстреснији део посла, уз безброј интервенција на штампарској машини. На наше изненађење, из прве смо добили жељени резултат - истоветан ситуацији коју имамо на екрану. Штампу првих табака уз нас је пратио власник штампарије, Норберт Естерман. Размишљали смо да ли постоји простор да још нешто побољшамо, гледали резултате на штампарском светлу, у канцеларији, на дневном светлу... Господин Естерман је пре нас разумео шта смо постигли и пријавио се као први купац. Недељу дана касније, кад смо прегледали прву половину књиге у башти једног ресторана, схватили смо да на Божјем светлу не постоји ништа што је нама познато што би могло да се пореди са овом књигом.

Машина на којој је одштампано Златно издање

Машина на којој је одштампано Златно издање

Норберт Естерман и Александар Поповић

Норберт Естерман и Александар Поповић

Као под стакленим звоном – штампа је протекла без икаквих проблема и без накнадних интервенција. Тако је прву примену ова иновативна технологија штампе и припреме за штампу нашла у изради Златног издања Мирослављевог јеванђеља у 50 примерака.

Потом су уследиле дораде усмерене ка највернијој могућој реконструкцији византијског повеза и, почетком јуна 2019, добили смо први савршен примерак. Дан касније, представљен је на фестивалу документарног филма у Голупцу, који је отворио филм Бошка Савковића: У почетку беше реч. Тврђава Голубац одмах је понудила да се Златни факсимил нађе у сталној изложбеној поставци, уз факсимиле из 19-ог и 20-ог века (као врхунске штампарске домете свог доба), везове страница Мирослављевог јеванђеља Биљане Ећимовић, Унесковог експерта за народне ношње, документарни филм Бошка Савковића и едукативну изложбу о историјату рукописа Радмила Мулића. Изложба Божанска инспирација – Мирослављево јеванђеље је, у организацији госпође Евгеније Стриге и у присуству игумана Духовне академије Московске Лавре – оца Дионисија, игумана манастира Нови Јерусалим – оца Григорија, игумана Атонског Подворја – оца Никите, српског амбасадора Славенка Терзића, заменика руског министра културе Николаја Овсиенка, академика Елене Гускове и других званица гостовала у Музеју руских икона у Москви, о чему је ТВ Русија направила опширан извештај.Руска академија уметности понудила је свој централни изложбени простор, а слична је ситуација у водећим институцијама културе у Паризу, Петрограду...

Подухвату се придружила Митрополија црногорско-приморска, па ћемо заједничким снагама, уз подршку бројних пријатеља, покушати да највредније српско покретно добро представимо на достојан начин широм света.

Господин Ненад Лутовац дароваће 5 примерака српским манастирима на Косову и Метохији, те су књиговезачки напори усмерени у том правцу - потребно је 15 радних дана за коричење једног примерка.

Тренутно, златни факсимил је изложен у Тврђави Голубац (20.000 посетилаца месечно), где љубитељи књиге могу да га додирну и прегледају.

http://zamedia.rs/stranice/vesti-kultura/9493/izlozba-bozanska-inspiracija-miroslavljevo-jevandelje-u-golubackoj

Прича се наставља...

Аукција за примерак бр. 001 одржаће се у Русији.

За остале примерке инострани дистрибутери одредили су цену од 15.000 евра.